top of page

Q&A

WEEK VAN HET NEDERLANDS 2022(1).png

WORKSHOPS VOORJAAR 2023

Vanaf welke leeftijd mag je seks hebben en is het raar dat ik daar nog geen zin in heb? Hoe weet ik wanneer ik iets wil en hoe zeg ik het wanneer ik iets niet wil? Kan iemand een jongen en een meisje tegelijk zijn en kunnen twee vrouwen seks hebben met elkaar?

Van januari tot en met maart 2023 organiseert Theatergezelschap TINT met seksuoloog Jacoba Cuppens schoolworkshops over jongeren, seksualiteit & relaties voor de tweede en derde graad. Via verschillende opdrachten werken we met de klas aan een toegankelijke taal die het taboe rond seksualiteit doorbreekt en de verbinding tussen de leerlingen aansterkt. Meer info vind je hier.

ENQUÊTE Q&A

 

Vond je de workshop fijn en wil je meer bijdragen, of kon je niet meedoen aan de workshop, maar wil je wel graag je mening delen, dan kan je onze korte vragenlijst invullen!

 

In 2023 maken we een nieuwe voorstelling over jongeren, seksualiteit en relaties. Daarom zijn wij benieuwd naar hoe jongeren zich tegenwoordig voelen bij thema's als gender, relaties & seksualiteit en hoe jullie hierover praten. Ben jij dus tussen 15 en 24 jaar dan kan je ons verder helpen door anoniem dit formulier invullen.

 

De enquête duurt ongeveer 5 minuten. Er zijn geen goede of foute antwoorden en jouw antwoorden worden nergens openbaar gepubliceerd. We willen enkel graag info verzamelen om een beeld te krijgen van wat er bij jullie leeft.

 

AUDITIES Q&A

In mei verzamelen we alle vragen, inzichten en verhalen en gaan we met een groep jongeren aan de slag om samen een nieuwe voorstelling te maken. Wil jij graag een van de jongeren zijn? Ben jij tussen de 15 en 25 jaar? En beschouw je jezelf als een durver en een doener? Schrijf je dan in voor onze auditierondes op zondag 23 april of zondag 30 april via het online inschrijfformulier. 

Na 3 mei beslissen we met welke groep we dit project aangaan. Uiteraard moet je beschikbaar zijn op alle repetitiedata. Meer info over de voorstelling en de repetitiedata vind je op deze pagina.

 

 

 

 

 

HIER KAN JE TERECHT

 

Zit je zelf met vragen over gender, seksualiteit of relaties? Dan kan je je vragen (anoniem) mailen naar vragenstaatvrijen@gmail.com waarop Jacoba je persoonlijk antwoord geeft. Ben je op zoek naar algemene informatie? Hieronder vind je een lijst met websites waar je zoektocht kan beginnen.

 

ANTICONCEPTIE & ZWANGERSCHAP 


OVERZICHT

Ben je het overzicht kwijt? In de anticonceptie wijzer vind je alle vormen van anticonceptie terug samen met hoe betrouwbaar ze zijn en hoe ze werken.
 

ZWANGERSCHAP
Wanneer je ongepland zwanger raakt of met vragen zit rond abortus kun je altijd terecht bij Fara. Op hun website vind je al heel wat antwoorden.

SOA TEST
Je laten testen op SOA's in Brussel? Dat kan gratis en anoniem in het Elisa centrum.


TOESTEMMING & GRENZEN 

OVERZICHT

Wil je graag nog eens nalezen hoe dat ook weer zat met toestemming en grenzen? Hier wordt alles voor jou op een rijtje gezet. Je vindt hiernaast informatie ook getuigenissen terug van andere jongeren terug.

IEMAND GING OVER MIJN GRENS
Wanneer iemand over jouw grens ging is het belangrijk hierover te praten. Dit is vaak ontzettend moeilijk. Weet dat je er niet alleen voor staat. Op deze website kun je anoniem chatten over wat je hebt meegemaakt. Deze mensen willen samen met jou zoeken naar een oplossing. 

IK GING OVER IEMANDS GRENS OF BEN BANG OM OVER IEMANDS GRENZEN TE GAAN
Hoe goed ben jij in het inschatten van grenzen? Doe de test!


Het is niet altijd makkelijk om grenzen in te schatten en aan te voelen. Gelukkig zijn er heel wat dingen waar je op kunt letten of die je kunt doen om te voorkomen dat je over iemands grens gaat. En wat doe je wanneer je een grens hebt overschreden? Blijf er niet mee zitten en praat erover. 

Maak je je zorgen over je eigen gedrag? Ook dan sta je er niet alleen voor. Hier vind je meer informatie over waar je terecht kunt. 

DE WET 

SEKSUELE MEERDERJARIGHEID
Volgens de wet ben je vanaf je 16 jaar seksueel meerderjarig, en ben je dus oud genoeg om seks te hebben met iemand die 16 of ouder is. Vanaf 14 jaar mag je seks hebben met iemand die max. 3 jaar ouder is. Wil je op de hoogte blijven? Op de website van allesoverseks kun je de laatste updates in het oog houden wat de wet betreft.


SEKSUELE IDENTITEIT 

Erachter komen wie je bent, hoe jij je voelt en op wie je valt is niet makkelijk. Er zijn wel honderdduizend termen om verschillende genderidentiteiten en seksuele oriëntaties aan te duiden. Dat kan verwarrend zijn. 

Gun jezelf de tijd om erachter te komen hoe jij in elkaar zit. 


Ben je benieuwd naar hoe anderen hun weg vonden? Bekijk hier getuigenissen
Zit je met donkere gedachten of zie je het niet meer zitten? Praten kan anoniem via chat of telefoon bij Lumi.

Ben je opzoek naar meer informatie of hulp? Hier vind je een overzicht van waar je terecht kunt. 

Wil jij je verder verdiepen in de wereld van relaties en seksualiteit? Super! Hieronder vind je een paar extra kanalen!

 

EXTRA'S

CAN YOU FIX IT?
Ga aan de slag met echte situaties en denk na over hoe jij het aan zou pakken. Druk op tijd op de stop knop om actie te ondernemen! Succes! canyoufixit.sense.info/#/app/front-page

TIKTOK
Ben jij stiekem verslaafd aan tiktok? Volg dan dit account voor al je seks en relatie vragen. 
www.tiktok.com/@pubersvragen

LOKAAL 69
Krijg jij maar niet genoeg van relationele en seksuele vormingen? Ga online verder en verken dit klaslokaal.www.ntr.nl/html/micrio/schooltv/lokaal69/

ALLESOVERSEKS
Op zoek naar betrouwbare en eerlijke informatie? Kijk dan op de website van www.allesoverseks.be want daar vind je alles, over seks dus. 

bottom of page